Кратка история на PDR

Кратка история на PDR

sssСистемата за ремонт PDR (Paintless Dent Repair – Поправка на вдлъбнатини без боядисване) е въведена в употреба преди повече от 80 години от производители на автомобили като Mercedes-Benz, Porsche, Ferrari и Bentley. Компаниите забелязали, че както по време на монтажа при поточните линии, така и при транспортирането на готовите автомобили, вследствие на малки инциденти се получават малки вдлъбнатини по каросериите. По неволя били принудени да изобретят бърз и лесен метод за отстраняването им. Няма единодушие кога и къде точно за пръв път е бил приложен. Вероятно различни способи са се развили независимо един от друг и с течение на времето са се обединили, като изцяло нов клон на авторемонтната индустрия. Окончателния си вид придобива при въвеждането на самоносещата конструкция при автомобилите. Началото на масовото й прилагане между края на петдесетте и средата на шестдесетте години всъщност може да се счита за момента, в който PDR се е оформила в днешния си модерен вид. След първоначалната, експериментална употреба в рамките на автомобилните компании, методът доказва своята ефективност и инструментите за него започват да се произвеждат, и от други компании. PDR започва да се предлага вече като самостоятелен ремонт извън автомобилните компании с възможност и за мобилност. Технологията е масово застъпена в страни като Русия, Дания, САЩ, които в последствие стават водещите производители на днешните ни познати инструменти.

В допълнение може да се отбележи, че е възможно вашата кола да е преминала през такава обработка в завода производител или при търговеца, от който сте я закупили,без да подозирате за това. : )

Системата за ремонт Paintless Dent Repair (често използвана за поправка на поразени автомобили от градушкa) e въведена през 1930г в монтажните автомобилни заводи и е популяризирана много по-късно.

Най-често техниката PDR (Поправка на вдлъбнатини без боядисване) се изразява в това, че се използват различни по вид метални пръти. Те са нужни за избутване (внимателно масажиране) на вдлъбнатини от вътрешната страна на каросерията. Също така се използва и специално създадено горещо лепило, за издърпване на малки вдлъбнатини от външната страна на панела. Често работата се изразява в много фино и леко почукване на малки, високи места по външната страна на панела. Чрез почукване и сваляне на високите места на панела, околностите се изравняват, смесват (blending). Това се владее само от качествени професионални PDR техници, които смесват неравностите до оригиналната структура на боята, често описвана, като портокалова кора. Някои ремонти са много трудни, обикновено при разтеглен метал или много остър dent. Опитен техник ще избегне нарушаване целостта на боята или отпечатък на инструмента (ефекта пясък) с използването на топлина. Въпреки опита и използваната топлина, пребоядисваната повърхност (детайл) най-вероятно ще се пречупи. В такъв случай, PDR техникът може да направи подготовка за последващо боядисване, на което е спестено много шкурене, циклене, къртене, дърпане. Също така количеството пълнеж е минимално, така се спестяват време и разходи за това.

В процеса на ремонт Paintless Dent Repair, техник обработва (масажира) метала на точното му местоположение, до правилната нужна височина, която може да се наблюдава само със специална светлина за разчитане на повърхностни несъвършенства. Тя може да бъде флуоресцентно или LED осветление, често използвана е и отражателна дъска, на което отражение се визуализират деформациите. Само така лесно може да се разпознае върха на инструмента от долната страна на панела. Без нужното отражение от светлинен източник или отражателна дъска за разчитане на повредената повърхност, ремонта е невъзможен.

Спорове, спекулации и теории, относно история и възникване на PDR технологията.

Има много спорове и спекулации, относно история и възникване на PDR технологията. Кой? Как? Защо? Често различни и интересни теории, биват лансирани с неубедителни доказателства за това. Ние все пак ще ви запознаем с една от най-достоверните теории за момента.

Според официална информация, технологията за поправка на вдлъбнатини без кит и боя DOL – (Dellenеntfernung Оhne Lackierung) е използвана за първи път през 1952г от компанията Mercedes Benz. Неин създател е Oskar Flaig. Той е бил обикновен член на персонала на Мерцедес. Неговата работа е била да се грижи за щети, драскотини по боята и малки вдлъбнатини, причинени от публиката. Той е трябвало да отремонтира всички щети през нощта, така че колите да са готови в перфектно състояния за следващата сутрин. За първи път тази технология (поправка на вдлъбнатини без кит-боя), използвайки инструменти DOL (PDR), е показана през 1960г на „International Motor Sports Show“ в New York City, USA. През първия ден на представянето на един чисто нов Mercedes-Benz от разсеяни, невнимателни посетители са се получили малки повреди по купето. Oskar Flaig цяла нощ изправял малките вдлъбнатини на автомобила Mercedes-Benz, получили се в следствие на невнимателни посетители през деня. Той използвал дръжката на чук за да избута малка вдлъбнатина, така че да е нужно по-малко количество пълнеж преди боядисването. Въпреки това резултата бил перфектен и вече нямало нужда от пребоядисване на детайла. Това било началото. Производителите на други марки автомобили са били изненадани да открият, че вдлъбнатините, които били получени на автомобила предния ден, сега били изчезнали без никаква следа. Г-н Flaig премахнал тези несъвършенства, дефекти (вдлъбнатини) тайно, през нощта, така той притежавал тайната за поправка на вдлъбнатини без кит-боя.

 

Не дълго време след това се наблюдава използването на инструменти PDR (DOL) и технологията била усвоенa, и от други производители на автомобили. С изобретяването на системата за поправка на вдлъбнатини без кит и боя (PDR – Paintless Dent Repair), г-н Oskar Flaig е спестил не милиони, а милиарди средства. Ние също трябва да бъдем благодарни за това, че сега имаме възможност да прилагаме успешно тази техника в една по-усъвършенствана форма.

 

Г-н Erich Nüssle (Erich Nüssle основал компанията си през 1996г., Nuessle Spezialwerkzeuge) и г-н Oskar Flaig, и колегите им са работили заедно в завода на Mercedes-Benz. Те твърдят, че са били винаги в добри приятелски и бизнес отношения. Когато се пенсионира от Мерцедес през 1987 г. Oskar Flaig е ръководел 120 служители.

Той почива на 90-годишна възраст в немския град Böblingen на 30.03.2013г.

Oskar Flaig (в ляво) и Erich Nüssle (в дясно) през 1978 год.

Erich Nüssle основал компанията си през 1996г.

Вероятно през 2005г.

Г-н Erich Nüssle през 2009г.

Нито един от много добрите PDR експерти в момента, не се и опитва да предаде тайните си в своята цялост на следващото поколение от професионалисти. Това са умения постигнати, жертвайки много години и средства. В крайна сметка, те се считат за крале, поправило избраните, които имат „специален дар“. Нищо чудно, че те са били наричани „златни тенекеджии“!

Място за вашата реклама Място за вашата реклама Място за вашата реклама    Място за вашата реклама Място за вашата реклама Място за вашата реклама